Mange sliter med ulike plager og ubehag lokalisert til forfoten. Her er en artikkel om noen av de ulike tilstandene, årsaker og behandling.

Årsak

Metatarsalgi er en fellesbetegnelse for smerter under tåballene i forfoten. Det er en vanlig diagnose som kan påvirke alle knokklene(metatarsene) i forfoten. I en normal fot bærer forfoten 1/3 av kroppsvekten. Når presset på forfoten blir for stort flater den ut og det kalles tværplattfot.

Presset øker på flere strukturer på undersiden av de midterste tåleddene. Plagene som oppstår skyldes feilbelastning som fører til en irritasjon av leddkapsler, muskler og sener under foten. Det er smertene som er problemet, for tilstanden i seg selv er som oftest helt ufarlig. Ved hulfot(høy lengdebue) vil presset på forfot alltid øke.

Dårlig skotøy er også en vanlig årsak til metatarsalgi. Høye hæler - 5 cm høy hæl øker trykket på forfoten med ca. 50%! Høyhælte sko er ofte kombinert med en smal tupp som klemmer forfoten sammen som vil hindre den fremre buen i å opprettholdes.

Diagnose

En grundig undersøkelse av fotrotsknoklene og en analyse av bevegelsesmønsteret i foten samt en ultralydscanning av forfoten utfører jeg for å finne årsaken til metatarsalgi.

Behandling

Det viktigste er å få justert foten inn i en posisjon hvor trykket fordelese over ett større område slik at det smertefulle området får avlastning. Dette gjør jeg ved å lage en dynamisk spesialtilpasset såle til deg.

Du kan lese mer om SuperSole her:

https://www.abildsofysioterapi.no/news/616/details/supersole-dynamiske-spesialtilpassede-innleggssaler

 

Det kan være en fordel å bruke ulike bløtvevsteknikker for å få løsnet på eventuelt arrvev, øke leddbevegelighet og/eller stram muskulatur. Mobilisering av forfotsplager har vist seg å ha god effekt.


 

Ulike diagnoser under metatarsalgi:

- Fettvevssvinn

- Mortons neurom

- Overforbruk

- Hammertær

- Sesamoiditis

- Freiberg sykdom
 

Fettvevssvinn

Fettvevssvinn i forfoten kan ses over grunnleddene under foten. Huden sitter løst og man kan lett trykke på leddhodene under huden. Fettvevets evne til å redusere trykk opphører og det kan gi smerter ved gange. Tilstanden er vanlig hos eldre, men også hos personer som har brukt sko med hard såle over tid. Er du hulfot kan du oppleve dette eller om du bruker mye høye hæler.


Mortons neurom

Også kalt Mortons metatarsalgia, påvirker nerver som ligger mellom bein i foten som kalles metatarsal bein. Nervene blir fortykket ved vekst av vev som forårsaker smerter, svie og en følelse av å gå på småstein.


Overforbruk

Hos løper og idrettsutøvere er metatarsalgi forårsaket av for mye aktivitet og fysisk anstrengende aktivitet. Over tid stresses metatarsal leddene og dette kan medføre betennelse i området fotfoten.


Hammertær

Hammertær er en feilstilling i en eller flere tær. Tåa ved siden av stortåen er hyppigst rammet. Tilstanden forekommer vanligvis på begge føtter. Det er smerter og fortykkelser under tåas grunnledd og over de andre leddene. Smertene utløses ofte av trykk mot hammertåa, som ved bruk av trange sko eller ved løping. Tilstanden er vanlig hos eldre. Hammertå er den hyppigst forekommende deformitet av de små tærne.


Sesamoiditis

Sesamoiditis er en tilstand preget av smerter som oppstår rundt to små utstikkere på undersiden av stortåa di. Sesamoiditis er ofte forårsaket av overforbruk eller ved et brudd i knokkelen som går frem til stortåa. Det omkringliggende vevet og leddbåndene blir hovne. Dansere, personer med hulfot og høye buer, joggere og kvinner med høyhælte sko er oftest berørt av denne tilstanden.


Freiberg sykdom

Dette er en tilstand som medfører vevsdød i rørknokkel nr 2. Sykdommen gir svekkelse og varierende grad av misdannelse i det rammede leddet. Man er ikke helt sikker på årsakene til tilstanden, og det har vært pekt på mulige anatomiske variasjoner i blodforsyningen til denne delen av foten. Tilstanden er som oftest forårsaket av en skade på rørknokkelen, dette kan være traume, små og repetative eller få og store. Tilstanden er sjelden, men oftest hos yngre kvinner.

 

 

Skrevet av fysioterapeut Anne Langsveen

95 12 11 60 - fysioanne@outlook.com

 

 

Ønsker du en undersøkelse av din fot kan du booke time her:

https://helse.aspit.no/landing?clinicId=ad813de4-22e4-4649-8ee8-b61b878028b9