Plantar fascitt gir hælsmerter. Det er en overbelastning av bindevevsstrukturen under fotsålen der den fester på hælbenet. Det er en av de vanligste årsakene til smerter i fotsålen og hælen.

Tilstanden er ofte kalt "senebetennelse under foten".

 

 

Hva er plantar fascien?

Plantar facien ligger på undersiden av foten og er en stor og tykk bindevevsstruktur. Denne starter ved hælknokkelen og går hel frem til tærne. Bindevevet er så tykt at det oppfører seg som en sene. Plantar fascitt kalles en senelidelse. Noen bruker også betegnelsen ”senebetennelse” om irritasjonen, selv om det i de fleste tilfeller ikke er snakk om en senebetennelse, men en slitasjetilstand.

 

Symptomer

Plantar fascitt kan oppstå akutt eller etter langvarig overbelastning. Normalt sett vil man innledningsvis kun kjenne smerte etter løping eller annen fysisk aktivitet. Det er også normalt at smertene den første tiden kun merkes om morgenen dagen etter aktivitet eller etter at man har sittet stille en stund. Da vil stivheten og smertene normalt sett avta ved moderat belastning, for så å komme tilbake igjen etter ny periode med stillesitting. Etter hvert som skaden utvikler seg  vil flere aktiviteter gjøre vondt, og det er ikke lenger slik at stivheten og smertene avtar ved lett belastning.

En plantar fascitt oppstår fordi belastningen man utsettes for overgår det vevet tåler. Årsaken kan ligge i for raskt progresjon i treningsopplegget eller trening på feil underlag eller med feil skotøy. Fotstillingen din kan også være en årsak til at plantarfacien blir overbleastet.

Ved første overbelastning  vil kroppen danne en akutt inflammasjon for å reparere skaden som har oppstått. Om man i denne perioden ikke får avlastet nok, så vil inflammasjonen gå over, og lidelsen har nå blitt kronisk. Kronisk betyr ikke at skaden er uopprettelig, men man har nå ikke en inflammatorisk prosess gående, og  regenerering(reparasjon) av vevet som er skadet vil ta lenger tid.

Diagnostikk

Diagnosen stilles basert på en vurdering av historien din og symptomene dine.
Jeg palperer(trykker/kjenner) under foten din og ber deg utføre forskjellige tester.

Supplerende undersøkelser vil omfatte blant annet diagnostisk ultralyd. Her vil det ofte ses en ujevn og fortykket sene. Det kan ses om deler av senen er skadet og hvilken tilstand senen som helhet har. Dette er avgjørende for behandlingen av skaden, da omfanget av skaden og hvor skaden sitter er kritisk for å kunne sette i gang korrekt behandling.

Behandling

For det første så er det viktig å unngå den aktiviteten som skapte problemet. Om det er snakk om løping eller hopping så må man styre sine aktiviteter i forhold til symptomer og skadeomfang.

I noen tilfeller kan dette bety fullstendig avlastning, i andre tilfeller kan det bety redusert treningsbelastning eller alternativ trening.

Øvelser som er tilrettelagt for deg etter ditt behov vil være det viktigste i behandlingsforløpet.

Jeg vil også gjøre en undersøkelse av fotstillingen din. Fotstillingen kan påvirke hvordan plantar fascien jobber og jeg vil derfor vurdere om du kan ha behov for en spesialtilpasset innleggssåle.

Trykkbølgebehandling benytter vi også om ultralydundersøkelsen indikerer dette. Behandlingen er mest effektiv på kroniske lidelser, og benyttes derfor ikke ved akutte senebetennelser eller smertetilstander. Det finnes ingen bi-virkninger ved behandling med trykkbølger.

Prognose

Det er god prognose ved plantar facitt. Grunnet store individuelle forskjeller vil forløpet variere.

 

Skrevet av fysioterapeut Anne Langsveen

95 12 11 60 - fysioanne@outlook.com

 

 

Ønsker du en undersøkelse av din fot kan du booke time her:

https://helse.aspit.no/landing?clinicId=ad813de4-22e4-4649-8ee8-b61b878028b9