Neuracmetoden er en behandlingsmetode som
brukes i redcord. Neurac står for neuromuskulær
kontroll. Metoden brukes for å gjenopprette
funktionelle bevegelsesmønstre.

 

Hva er nedsatt nevromuskulær kontroll?

En muskel har mange tusen muskelfibre ettersom hvor stor muskelen er, disse deles igjen opp i
motoriske enheter i hver muskel. For at en muskel skal kunne jobbe må den være i stand
til å ta imot elektriske impulser fra nervesystemet. Disse impulsene kommer fra hjernen og ryggmargen vår som heter sentralnervesystemet.

Hvis vi går med smerter over tid er kroppen vår smart og kobler ut signaler til smerteområdet. Dette betyr at smertene lindres samtidig som flere deler av muskelen (motorisk enhet) slutter å samarbeide med hjernen og legger seg i dvale. Da blir det en ubalanse i muskulaturen rundt ett eller flere ledd.

Det kan bety at man, med smerter over tid, mister muskulær kontroll i smertepregede muskler. Da blir det veldig tungt for resten av muskelen og de omkringliggende musklene å gjøre den jobben som skal utføres. Denn overbelastningen fører igjen til mer smerter for mange.

Selv om man blir smertefri, uansett behandling, betyr ikke dette at de motoriske enhetene nødvendigvis kobler seg på igjen. Så om man føler seg frisk og smertefri betyr ikke dette at man har gjenvunnet balansegangen i muskulaturen i det tidligere smerteområdet. Hvis samme plage kommer igjen på et senere tidspunkt kan det være grunnen.

 

 

Hva kan skje når du har smerter over en lengre periode?

Musklene våre begynner alltid på en side av ett ledd og fester på den andre siden. Når muskelen aktiveres beveger den leddet. Musklene bør være like sterke på alle sider av ett ledd så de beskytter på alle sider og drar like kraftig i leddet på alle sider. Når det oppstår smerter kan grunnen være ubalanse i muskelgruppen rundt leddet eller en spesifikk skade i en muskel. Alle musklene i området kan blil smertepreget fordi noen muskler da prøver å overta jobben for musklene som er vonde. Dette kan på sikt skape en større ubalanse og mange opplever at smertene flytter seg og ofte også oppstår i ett større område. Ved vond nakke kan det ofte spre seg ned i arm, underarm og fingre, nedover ryggen og noen får hodepine oppå det hele.

For korsrygg kan smertene spre seg oppover ryggen, ned over sete og ned i lår.

 

Bindevev og muskulatur
 

Musklene våre fester ikke i hverandre og for at vi skal kunne overføre kraft fra tærne og helt opp til hodet, har vi bindevev. Dette henger sammen fra bunn til topp og overfører kreftene vi utvikler i muskulaturen vår. Bindevevet ligger i forskjellige strukturer, bak på kroppen, foran på kroppen, i spiralform rundt mage, rygg osv. Dette knytter hele kroppen sammen og det er også i dette mønsteret vi tenker og jobber når vi behandler med Neurac-metoden.

 

 

 

Hvordan bruker vi dette i slyngene?

Har du smerter i skulder og nakke og underarm, vil jeg starte med å teste muskler og bindevevsstrukturer i armen. Men, før jeg gjør det vil jeg teste hele strukturen som gir kraft opp til skuldrene og hele armen, nemlig kjernen.

Når vi tester og behandler med redcord tenker vi overføring av kraft i bindevevsmønster og jobber med mange muskelgrupper på en gang. Selv om smertene dine er foran eller bak på skulder, så jobber vi med hele armen, nakke, mage og rygg osv. Dette altså for å få med hele området hvor bindevevet i de forskjellige områdene overfører kraft og har et samarbeid med smertepreget område.

 

 

Hvorfor bruke tau?
 

Ved å trene i tau, som er meget ustabile (og samtidig få vibrasjoner på tauene under trening), vil samarbeidet mellom hjernen og muskulaturen i smerteområdet. Du vil da kunne få høy aktivering av hver muskel. Dette betyr at balansegangen i muskelgruppen er optimalisert og du vil dermed få utnyttet hele muskelen og muskelgruppen.

Det trenes alltid med kroppsvektbærende øvelser og vi finner alltid en posisjon å trene i hvor du ikke har smerter. Når du trener med kroppsvektbærende øvelser vil du få en kompakt beskyttelse rundt leddet som er smertepreget. Dette fordi man da kobler på muskulaturen på alle sider av leddet. Dette er også grunnen til at smertene ikke oppstår. De smertefulle musklene blir avlastet!

Redcord er  individuelt tilpasset og kan vise til effekt for pasienter i alle aldre, samt meget gode reultater i trening for mosjonister så vel som toppidrettsutøvere.

 

 

Skrevet av fysioterapeut Anne Langsveen

95 12 11 60 - fysioanne@outlook.com

 

Certifisert Neurac Provider – Redcordspesialist.